kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

wtorek, 30 sierpnia 2011

Ciasto brzoskwiniowe z pianką

Lekkie, brzoskwiniowe ciasto. W sam raz gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie mamy pomysłu co by tu zrobić :) Przepis znaleziony na jakiejś stronie, już nie pamiętam dokładnie na jakiej  :)  

Składniki :
  • 2 i 1/2 szkl. mąki
  • 5 jajek (białka oddzielnie)
  • 1 kostka margaryny
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 1/2 szkl. cukru pudru
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą,posiekać margarynę, a następnie dodać 2 łyżki cukry oraz żółtka. Zagnieść to wszystko na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części i włożyć do zamrażalnika na 30 min. Po tym czasie jedną część wyjmujemy i ścieramy na tarce na blachę. Lekko przygnieść i trochę podpiec ok. 7 - 8 min w temp. 180st. C.
Ugotować budyń w 750ml mleka i posłodzić do smaku. Gorący wylać na ciasto. Na wierzchu ułożyć pokrojone brzoskwinie, na to położyć ubitą pianę z białek z cukrem pudrem. Na koniec posypać drugą częścią startego ciasta. Piec ok 40 min w 180st. C.



Smacznego ! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz