kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

niedziela, 7 sierpnia 2011

Masa cukrowa

Hmm . . . ostatnio bardzo znana masa cukrowa ! :) Można bardzo ładnie ozdobić nią tort czy też muffinki :) Wszystko zależy od naszej pomysłowości, można stworzyć kwiatki, zwierzaki itp. Co tu dużo mówić - wystarczy spróbować ! :) 

A więc do dzieła !

Składniki: 
  • 80dag cukru pudru
  • 10 dag glukozy w proszku
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 dag zimnej wody
  • 3 łyżeczki margaryny
  • olejek migdałowy
Żelatynę rozpuścić (nie gotować!). Następnie dodać glukozę i margarynę. Na stolnicę wysypać cukier puder i wlewać żelatynę, zagniatać do momentu powstania jednolitej masy.
Jeżeli chcemy rozwałkować to podsypujemy cukrem pudrem.
Masa wyjdzie biała, więc jeśli chcemy uzyskać kolory, dodajemy barwnik spożywczy i zagniatamy masę tak, aby kolor było wyraźnie widać.


4 komentarze:

  1. to jest masa cukrowa a nie marcepanowa :/ . Mase marcepanową robi się tylko z zmielonych migdałów,cukru pudru i wody :/

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy mogę powlekać tort tą masą? Czy tylko do ozdób się ona nadaje?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. według mnie do ozdoby całego tortu raczej się nie nadaje, ale co kto lubi , po prostu wydaje mi się że ta masa zepsuje smak całego tortu :)

      Usuń