kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

niedziela, 4 grudnia 2011

Śledzie z miodem


A dzisiaj jakaś odmiana na moim blogu, a mianowicie dodaję przepis na . . . śledzie ! :) Zawsze są ciasta, ciasta i jeszcze raz ciasta a dzisiaj niespodzianka :D Hmm ... zbliżają się święta i może akurat ten przepis kogoś zainteresuje, u mnie to jest jedna z potraw która zagości na wigilijnym stole :) Oczywiście będzie jak zawsze stos jedzenia, ale to Wam uwiecznię na zdjęciach i pokażę jak zdążę obcykać stół przed konsumpcją o ile to jest możliwe :) No i jeśli moja bardzo krótka pamięć mi na to pozwoli :) A teraz czas na przepis ! :)

Składniki:
  • 1 kg śledzi
  • 5 dużych cebul
  • 3 łyżki miodu
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:

Śledzie włożyć do większej miski i wymoczyć w wodzie, aby nie były za bardzo słone. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć do miękkości. Połączyć z koncentratem pomidorowym i miodem + troszeczkę wody. Gdy stwierdzimy, że śledzie są już 'gotowe' kroimy je na kawałki długość ok 3cm i układamy w miseczce lub półmisku. Na ułożone śledzie wylewamy jeszcze ciepłą 'zalewę'. Zostawić najlepiej na całą noc.



Smacznego ! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz