kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

środa, 7 grudnia 2011

Szarlotka

Banalnie prosta szarlotka, którą przygotują nawet dzieciaki :) Jeśli mamy niespodziewanych gości , to jest ona odpowiednia,aby przygotować coś na szybko ze składników które zawsze znajdą się w domu :) Najlepsza jest na ciepło z gałką ulubionych lodów - pyyyyycha ! :)


Składniki :
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. kaszy manny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 1 kg jabłek
  • margaryna
  • cynamon
  • rodzynki

Przygotowanie:

Mąkę, cukier, kaszę manne i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno wyciskamy z soku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3  'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników. Margarynę kroimy w kostkę i układamy na samym wierzchu. Pieczemy około 1 godz w 180st. C. Do jabłek możemy dodać cynamon i rodzynki to zależy oczywiście od naszych upodobań :)




Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz