kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

środa, 8 lutego 2012

Racuchy z jabłkami i rodzynkami

Składniki :
  • 2 szkl. mleka
  • 3 szkl mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • rodzynki - zależy od upodobań, u mnie ok 80g
  • 2 jabłka
  • cukier waniliowy
Przygotowanie :

Drożdże pokruszyć do kubeczka i zasypać 1 łyżką cukru. Wlać 1/2 szkl. ciepłego mleka i zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w niewielką kostkę.
3 szklanki mąki, roztrzepane jajko, cukier waniliowy, rodzynki, jabłka oraz wyrośnięte drożdże wrzucamy do miski i wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Po całkowitym połączeniu się składników, naczynie z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Gdy ciasto będzie już gotowe, nakładamy łyżką placki na rozgrzany olej. Wystudzone placki obtaczać w cukrze pudrze.

* jeśli ciasto będzie za rzadkie dodajemy więcej mąki .
** aby ciasto łatwo było 'nabierać' , łyżkę maczamy w szklance z wodą.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz