kursor

/jedzenie_i_picie/jedzenie/babeczka.cur

poniedziałek, 10 lutego 2014

Dyniowe ciasto

Ciasto jest bardzo wilgotne, co myślę że jest zaletą, może trochę podobne do marchewkowca. Przepis znalazłam na blogu pikantna słodycz.
Zapraszam na facebooka, na pewno nic wtedy nie przeoczycie :) https://www.facebook.com/charlotte.gotuje


Składniki:

  • 2 szkl dyni startej na małych oczkach
  • 2 szkl dyni pokrojonej w bardzo małą kosteczkę
  • 1 szkl oleju
  • 1 szkl cukru
  • 3 jajka
  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl dowolnych bakalii (ja dałam orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, trochę żurawiny i wiórki kokosowe)
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki proszku do pieczeia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 cm kawałek startego imbiru

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrem na białą, puszystą masę. Dodajemy olej i mieszamy. Wrzucamy sypkie składniki - mieszamy. Następnie dodajemy dynię pokrojoną na drobną kosteczkę i startą na tarce oraz bakalie, calość dokładnie miksujemy.

Blaszkę natłuszczamy i posypujemy mąką lub bułką tartą, a następnie przekładamy ciasto do foremki.

Pieczemy w nagrzanym do 180st C piekarniku do czasu "suchego patyczka". Mi to zajęło jakieś  80min, ale oczywiście wszystko zleży od wielkości formy.

Studzimy i możemy opcjonalnie posypać cukrem pudrem lub polukrować.


Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz